KazaloPomoč pogostih vprašanjIščiSeznam članovSkupine uporabnikovRegistriraj sePrijava
 • ABOUT
 • LINKS
 • CREDITS

prva in edina slovenska skupnost, ki združuje ljubitelje RPG pisanja. forum je namenjen tako ustvarjalcem RPG forumov kot tudi uporabnikom, ki lahko na forumu dobijo nove ideje in pomoč pri pisanju. poleg oglaševanja in promoviranja RPG forumov dobite pri nas tudi ogromno grafike in novih virov pri ustvarjanu foruma ali likov na njih. prav tako se lahko udeležite raznih tekmovanj in debat, na forumu si lahko dobite pomoč pri ustvarjanju lastnega foruma ali pa glasujete za svoj favorit v bitki za naj RPG forum določenega meseca. tudi če je poteklo že veliko časa od vašega zadnjega RPG prispevka, ste vabljeni da se pridružite številnim navdušencem takega pisanja, obujanju spominov in morebitnim srečanjem v živo!

all credits for the skin, codes and graphics used on picture to burn go to temptation and reckless of PTB. stealing any of it is against the forum policy and it would really be appreciated if you didn't do that, otherwise we'll have to do something about it. so just ask us before taking it, because it's the right thing to do.cboxtemptation
administrator


reckless
administrator

spotlight
izbran je bil naj forum meseca julija. tokrat je zmagal forum all these little earthquakes, ki ga dobite na TEM LINKU. čestitke! odprto je že novo tekmovanje, z novimi forumi.

Share | 
 

 rpg pravila #1

Poglej prejšnjo temo Poglej naslednjo temo Go down 
AvtorSporočilo

avatar
PTB legend
Female
Aries Buffalo
Število prispevkov : 3119
Age : 21
Kraj : santa monica
Reputation : 74
Točke zvestobe : 1302

ObjavljaNaslov sporočila: rpg pravila #1   Tor Sep 14, 2010 2:22 pm

v ta pravila je bilo vloženega veliko dela, ampak ker se jih trenutno ne uporablja več na nobenem forumu, sem se vseeno odločila, da jih prilepim sem. lahko jih uporabite VSI, prepovedano pa je odstranjevanje creditsov, ki jih dobite ob koncu če vzamete to napišite tu in prilepite link (ali mi ga pošljite po ZS, če nočete da forum kdo vidi).

p.s.: dovoljene so minimalne spremembe, ki jih pač spremenite glede na vaš forum. Wink

Prepričana sem, da večina vas že ve, kaj je RPG, kako je potrebno pisati in ostale podrobnosti. Vsi taki lahko ta navodila brez problemov preskočite, vsekakor pa je priporočljivo da si spodnja pravila natačno preberite vsi, ki ste se prvič znašli na takem forumu in še ne veste, kako delujejo stvari.
Med navadnimi, 'chat' forumi in RPG forumi je vsekakor velik razkorak. Medtem ko so prvi forumi namenjeni le vsakodnevnemu 'čvekanju' in novicam, je na RPG forumih ponavadi za take stvari namenjen le en predel foruma - na Oxfordu NON-RPG oz. ChatWorld. Preostanek foruma je namenjen pisanju RPG-ja. • Kaj je RPG?
  Role Play Game ali krajše RPG je pravzaprav nekakšno domišljijsko igranje vlog na forumu. Zamisliš si svoj lik, ga obdariš z zaželjenim značajem, videzom, preteklostjo, imenom in ga s svojim pisanjem vodiš prek raznih dogodivščin, zapletov in dram, katere mu sam (ali v paru z ostalimi uporabniki) postavljaš. Na tem forumu je glavno dogajanje postavljeno na angleško univerzo Oxford in bližnje istoimensko mesto. 'Vodenje' lika je pravzaprav precej podobno zgodbam, ki jih lahko bereš v knjigah, romanih, toda veliko bolj zanimivejše. Medtem, ko pisatelj vodi vse like sam in hkrati že ve, kakšno bo dogajanje vnaprej, je na RPG forumih to drugače. Vsak lik, ki je na forumu vodi povsem druga oseba, ki ima mogoče drugačno mišljenje o tem, kako bi lahko potekalo dogajanje med dvema likoma.
 • Pisanje RPG-ja
  Pri pisanju RPG-ja obstajajo posebna pravila, ki se jih je potrebno držati.

  1. Piše se v 3. osebi in v pretekliku
   Zapomni si - ti le vodiš lik - to pomeni, da ne pišeš kot da se stvari dogajajo tebi, ampak njemu. Zato je potrebno pisanje v 3. osebi edinine. Seveda pa so besede v navednicah, tisto kar dejansko izgovori lik, pisane v prvi osebi. Primer:

   Kaelyn je vstopila skozi vrata svoje pisarne. Ura nad pisalno mizo je kazala šele nekaj minut do šestih zjutraj. Tistega popoldneva naj bi se v uradnih prostorih Oxforda odvijala pomembna prireditev, na katero so bili povabljeni najznamenitejši Britanci in Kaelyn je želela, da vse poteka brez napak. Spustila se je v oblazinjen stol pri pisalni mizi in odprla na računalniku gumb za vklop. Njen pogled je šinil skozi zaprto okno pisarne, ki je kazalo na šolski park. Nebo se prikrivali temni oblaki in kazalo je, da se bo vsak trenutek vsul dež. No, samo še tega se nam je manjkalo, je pomislila in nato pritisnila na gumb zvočnika telefona na mizi. "Sonya, prinesi mi spisek današnjih gostov." Sonya je bila rektoričina tajnica že dobrih pet let, vse odkar je Kaelyn sprejela to prestižno delo.
  2. Ne uporabljajte bold, italic ali underline pisave. Italic pisavo uporabljajte le, ko izražate misli svojega lika.

   No, samo še tega se nam je manjkalo, je pomislila in nato pritisnila na gumb zvočnika telefona na mizi.
  3. Pišite le, kaj se dogaja z vašim likom in ne z likom nekoga drugega. Primer:

   [Piše Kaelyn] Nebo se prikrivali temni oblaki in kazalo je, da se bo vsak trenutek vsul dež. No, samo še tega se nam je manjkalo, je pomislila in nato pritisnila na gumb zvočnika telefona na mizi. "Sonya, prinesi mi spisek današnjih gostov." Sonya je bila rektoričina tajnica že dobrih pet let, vse odkar je Kaelyn sprejela to prestižno delo.

   [Piše Sonya]Sonya je že čez nekaj trenutkov vstopila v pisarno in Kaelyn pomolila šop papirjev. "Izvolite."

   Zgornji primer se uporablja, če sta na forumu obe osebi, Kaelyn in Sonya, kot samostojna lika.

   Če pa je Sonya na forumu le postranski lik, ni registriran in je omenjen pravzaprav le za potrebe drugih likov, potem je dovoljeno, da se zapiše tudi njegove besede.

   [Piše Kaelyn] Nebo se prikrivali temni oblaki in kazalo je, da se bo vsak trenutek vsul dež. No, samo še tega se nam je manjkalo, je pomislila in nato pritisnila na gumb zvočnika telefona na mizi. "Sonya, prinesi mi spisek današnjih gostov." Sonya je bila rektoričina tajnica že dobrih pet let, vse odkar je Kaelyn sprejela to prestižno delo. Sonya je že čez nekaj trenutkov vstopila v pisarno in Kaelyn pomolila šop papirjev. "Izvolite."

   Upam, da je bilo to razumljivo.
  4. Če želite poleg sporočila dodati še kakšne vaše misli, opazke, itd. lahko uporabite OOC - Out Of Character. Vaše misli zapišite v dvojnih oklepajih oz. oglatih oklepajih. Primer:

   Kaelyn je vstopila skozi vrata svoje pisarne. Ura nad pisalno mizo je kazala šele nekaj minut do šestih zjutraj. Tistega popoldneva naj bi se v uradnih prostorih Oxforda odvijala pomembna prireditev, na katero so bili povabljeni najznamenitejši Britanci in Kaelyn je želela, da vse poteka brez napak. Spustila se je v oblazinjen stol pri pisalni mizi in odprla na računalniku gumb za vklop. Njen pogled je šinil skozi zaprto okno pisarne, ki je kazalo na šolski park. Nebo se prikrivali temni oblaki in kazalo je, da se bo vsak trenutek vsul dež. No, samo še tega se nam je manjkalo, je pomislila in nato pritisnila na gumb zvočnika telefona na mizi. "Sonya, prinesi mi spisek današnjih gostov." Sonya je bila rektoričina tajnica že dobrih pet let, vse odkar je Kaelyn sprejela to prestižno delo.

   [Oprosti, ker ti nisem odpisala že prej.]
   oz.
   ((Oprosti, ker ti nisem odpisala že prej.))

   Vendar se prosim izogibajte OOC - kakršni koli dolgi ''pogovori'' v OOCju bodo primerno kaznovani.


 • Ostala navodila

  1. Upoštevajte vsa slovnična pravila - brez narečnih in pogovornih besed, postavljajte vejice, narekovaje, velike začetnice. Ne pozabljajte na presledke za pikami in podobno. Če boste upoštevali ta navodila, se bo vaša sporočila veliko lažje bralo.
  2. Odgovarjajte redno in dovolj dolgo, minimalno število besed je 300. To je forum za napredne uporabnike RPGja, če se vam zdi 300 besed prevelik zalogaj, to ni forum za vas. Čeprav je število mest, na katerih ste lahko neomejeno, to poskušajte prilagoditi svojim zmožnostim. Če ugotovite, da ne zmorete odpisovati vsem, potem si zmanjšajte število mest.
  3. Zaželjeno je, da v sporočilo zajamete čimveč elementov - dejanskih besed, opisovanje okolje, vaše misli, želje, reakcije... Več elementov kot boste zajeli, boljše bodo vaše dogodivščine na forumu.
  4. Ker so na forumu uporabniki tudi mlajši od 13 let, je potrebno vsakršno pretirano nazorno prikazovanje seksualnih in drugih prizorov (droge, ...) prikazovati s cenzuro. Do določene mere je tolerantno, kar bo pa preseglo mejo zdravega okusa in razuma, bo obravnavano kot kršenje pravil foruma.


© pravila so last Vesne, dobite jih lahko na forumu picture to burn!.
prepovedano je kakršnokoli spreminjanje in uporaba, brez predhodnjega
dovoljenja!

_________________


they stayed together,
not as husband and wife,
but as friends and lovers,
two sides of the same coin,
for the rest of time


Nazadnje urejal/a --insomnia Tor Dec 21, 2010 11:45 am; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil

avatar
PTB legend
Female
Aries Buffalo
Število prispevkov : 3119
Age : 21
Kraj : santa monica
Reputation : 74
Točke zvestobe : 1302

ObjavljaNaslov sporočila: Re: rpg pravila #1   Tor Sep 14, 2010 2:24 pm

Koda:
[justify][color=darkred]Prepričana sem, da večina vas že ve, kaj je RPG, kako je potrebno pisati in ostale podrobnosti. Vsi taki lahko ta navodila brez problemov preskočite, vsekakor pa je priporočljivo da si spodnja pravila natačno preberite vsi, ki ste se prvič znašli na takem forumu in še ne veste, kako delujejo stvari.
Med navadnimi, 'chat' forumi in RPG forumi je vsekakor velik razkorak. Medtem ko so prvi forumi namenjeni le vsakodnevnemu 'čvekanju' in novicam, je na RPG forumih ponavadi za take stvari namenjen le en predel foruma - na Oxfordu NON-RPG oz. ChatWorld. Preostanek foruma je namenjen pisanju RPG-ja.

[/color]
[list][color=darkred]
[*][b]Kaj je RPG?[/b]
Role Play Game ali krajše RPG je pravzaprav nekakšno domišljijsko igranje vlog na forumu. Zamisliš si svoj lik, ga obdariš z zaželjenim značajem, videzom, preteklostjo, imenom in ga s svojim pisanjem vodiš prek raznih dogodivščin, zapletov in dram, katere mu sam (ali v paru z ostalimi uporabniki) postavljaš. Na tem forumu je glavno dogajanje postavljeno na angleško univerzo Oxford in bližnje istoimensko mesto. 'Vodenje' lika je pravzaprav precej podobno zgodbam, ki jih lahko bereš v knjigah, romanih, toda veliko bolj zanimivejše. Medtem, ko pisatelj vodi vse like sam in hkrati že ve, kakšno bo dogajanje vnaprej, je na RPG forumih to drugače. Vsak lik, ki je na forumu vodi povsem druga oseba, ki ima mogoče drugačno mišljenje o tem, kako bi lahko potekalo dogajanje med dvema likoma.
[*][b]Pisanje RPG-ja[/b]
Pri pisanju RPG-ja obstajajo posebna pravila, ki se jih je potrebno držati.[list=1]
[*] Piše se v 3. osebi in v pretekliku
Zapomni si - ti le vodiš lik - to pomeni, da ne pišeš kot da se stvari dogajajo tebi, ampak njemu. Zato je potrebno pisanje v 3. osebi edinine. Seveda pa so besede v navednicah, tisto kar dejansko izgovori lik, pisane v prvi osebi. Primer:

Kaelyn je vstopila skozi vrata svoje pisarne. Ura nad pisalno mizo je kazala šele nekaj minut do šestih zjutraj. Tistega popoldneva naj bi se v uradnih prostorih Oxforda odvijala pomembna prireditev, na katero so bili povabljeni najznamenitejši Britanci in Kaelyn je želela, da vse poteka brez napak. Spustila se je v oblazinjen stol pri pisalni mizi in odprla na računalniku gumb za vklop. Njen pogled je šinil skozi zaprto okno pisarne, ki je kazalo na šolski park. Nebo se prikrivali temni oblaki in kazalo je, da se bo vsak trenutek vsul dež. [i]No, samo še tega se nam je manjkalo,[/i] je pomislila in nato pritisnila na gumb zvočnika telefona na mizi. "Sonya, prinesi mi spisek današnjih gostov." Sonya je bila rektoričina tajnica že dobrih pet let, vse odkar je Kaelyn sprejela to prestižno delo.
[*] Ne uporabljajte [b]bold[/b], [i]italic [/i]ali [u]underline [/u]pisave. Italic pisavo uporabljajte le, ko izražate misli svojega lika.

[i]No, samo še tega se nam je manjkalo,[/i] je pomislila in nato pritisnila na gumb zvočnika telefona na mizi.
[*] Pišite le, kaj se dogaja z vašim likom in ne z likom nekoga drugega. Primer:

[Piše Kaelyn] Nebo se prikrivali temni oblaki in kazalo je, da se bo vsak trenutek vsul dež. [i]No, samo še tega se nam je manjkalo,[/i] je pomislila in nato pritisnila na gumb zvočnika telefona na mizi. "Sonya, prinesi mi spisek današnjih gostov." Sonya je bila rektoričina tajnica že dobrih pet let, vse odkar je Kaelyn sprejela to prestižno delo.

[Piše Sonya]Sonya je že čez nekaj trenutkov vstopila v pisarno in Kaelyn pomolila šop papirjev. "Izvolite."

Zgornji primer se uporablja, če sta na forumu obe osebi, Kaelyn in Sonya, kot samostojna lika.

Če pa je Sonya na forumu le postranski lik, ni registriran in je omenjen pravzaprav le za potrebe drugih likov, potem je dovoljeno, da se zapiše tudi njegove besede.

[Piše Kaelyn] Nebo se prikrivali temni oblaki in kazalo je, da se bo vsak trenutek vsul dež. [i]No, samo še tega se nam je manjkalo,[/i] je pomislila in nato pritisnila na gumb zvočnika telefona na mizi. "Sonya, prinesi mi spisek današnjih gostov." Sonya je bila rektoričina tajnica že dobrih pet let, vse odkar je Kaelyn sprejela to prestižno delo. Sonya je že čez nekaj trenutkov vstopila v pisarno in Kaelyn pomolila šop papirjev. "Izvolite."

Upam, da je bilo to razumljivo.
[*]Če želite poleg sporočila dodati še kakšne vaše misli, opazke, itd. lahko uporabite OOC - Out Of Character. Vaše misli zapišite v dvojnih oklepajih oz. oglatih oklepajih. Primer:

Kaelyn je vstopila skozi vrata svoje pisarne. Ura nad pisalno mizo je kazala šele nekaj minut do šestih zjutraj. Tistega popoldneva naj bi se v uradnih prostorih Oxforda odvijala pomembna prireditev, na katero so bili povabljeni najznamenitejši Britanci in Kaelyn je želela, da vse poteka brez napak. Spustila se je v oblazinjen stol pri pisalni mizi in odprla na računalniku gumb za vklop. Njen pogled je šinil skozi zaprto okno pisarne, ki je kazalo na šolski park. Nebo se prikrivali temni oblaki in kazalo je, da se bo vsak trenutek vsul dež. [i]No, samo še tega se nam je manjkalo,[/i] je pomislila in nato pritisnila na gumb zvočnika telefona na mizi. "Sonya, prinesi mi spisek današnjih gostov." Sonya je bila rektoričina tajnica že dobrih pet let, vse odkar je Kaelyn sprejela to prestižno delo.

[Oprosti, ker ti nisem odpisala že prej.]
oz.
((Oprosti, ker ti nisem odpisala že prej.))

Vendar se prosim izogibajte OOC - kakršni koli dolgi ''pogovori'' v OOCju bodo primerno kaznovani.
[/list]
</li>
[*][b]Ostala navodila[/b][list=1]
[*]Upoštevajte vsa [b]slovnična pravila[/b] - brez narečnih in pogovornih besed, postavljajte vejice, narekovaje, velike začetnice. Ne pozabljajte na presledke za pikami in podobno. Če boste upoštevali ta navodila, se bo vaša sporočila veliko lažje bralo.
[*] Odgovarjajte redno in dovolj dolgo, [b]minimalno število besed je 300[/b]. To je forum za napredne uporabnike RPGja, če se vam zdi 300 besed prevelik zalogaj, to ni forum za vas. Čeprav je število mest, na katerih ste lahko neomejeno, to poskušajte prilagoditi svojim zmožnostim. Če ugotovite, da ne zmorete odpisovati vsem, potem si zmanjšajte število mest.
[*] Zaželjeno je, da v sporočilo zajamete čimveč elementov - dejanskih besed, opisovanje okolje, vaše misli, želje, reakcije... Več elementov kot boste zajeli, boljše bodo vaše dogodivščine na forumu.
[*]Ker so na forumu uporabniki tudi mlajši od 13 let, je potrebno vsakršno pretirano nazorno prikazovanje seksualnih in drugih prizorov (droge, ...) prikazovati s cenzuro. Do določene mere je tolerantno, kar bo pa preseglo mejo zdravega okusa in razuma, bo obravnavano kot kršenje pravil foruma.
[/list]</li>[/color][/justify]
[/list]
[center]
[color=darkred]© pravila so last Vesne, dobite jih lahko na forumu [url=http://picturetoburn.slovenianforum.com/]picture to burn![/url].
prepovedano je kakršnokoli spreminjanje in uporaba, brez predhodnjega
dovoljenja!
[/color][/center]

_________________


they stayed together,
not as husband and wife,
but as friends and lovers,
two sides of the same coin,
for the rest of time
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil
 

rpg pravila #1

Poglej prejšnjo temo Poglej naslednjo temo Nazaj na vrh 
Stran 1 od 1

Permissions in this forum:Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
 :: premade :: others,-